Chang’e-6 Dünya’ya ne zaman inecek?

Fizik ve Uzay Öne Çıkanlar Son Dakika Bilim
Chang’e-6 Dünya’ya ne zaman inecek?

Çin’in Chang'e-6 uzay görevi başarıyla devam ediyor. Ay’ın uzak tarafından toplanan numuneler aktarım için yörüngede. Peki ama Dünya’ya iniş ne zaman olacak?

Bilim insanlarının gözü yollarda kaldı… Ay’ın uzak tarafından topladığı örnekleri taşıyan Çin’in Chang’e 6 uzay aracı, Ay yörüngesindeki Dünya’ya dönüş (servis) modülüyle kenetlenmiş durumda.

Numune taşıyan roket ile yörünge aracı arasındaki büyük ağırlık farkı, buluşma ve yanaşma sırasında iki araç arasında çarpışmayı önlemek için büyük özen gösterilmesini gerektirirken, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) bu zorluğun üstesinden gelmeyi başardı.


Örneklerin Dünya’ya getirilmesi ancak ve ancak bu aktarmalı taşımayla mümkün olacakken, bu aşama Çin’e ait bir uzay aracının ikinci kez Ay yörüngesinde buluşma ve kenetlenme başarısıydı; önceki başarı Chang’e 5’e aitti.

Şimdi servis modülü, Dünya’ya dönüş için doğru zamanı bekleyerek (yaklaşık iki hafta boyunca) Ay yörüngesinde kalacak.

2.000 gram kadar numuneyi içeren iniş kapsülünün İç Moğolistan’daki Siziwang Banner’a serbest bırakılması için planlanan tarih ise 25 Haziran.

Bu görev başarılı olursa, Çin’in on yıl içinde Ay’a astronot gönderme planları için efektif bir uygulama ve deneyim olarak kayıtlara geçecek.

Ay’ın uzak tarafından elde edilen örnekler, Ay kabuğunun derinliklerinden ve birden fazla çarpışmadan kaynaklanan malzemeleri içeriyor olabilir. Bunlar, Ay’ın yakın ve uzak taraflarının neden bu kadar farklı olduğuna dair bir fikir verebilir ve Güneş Sistemi’nin tarihi hakkında ipuçları sağlayabilir.

3 Mayıs’ta göreve başlayan Chang’e-6, Çin’in Ay araştırmalarının dördüncü aşamasının bir parçası. Ülkenin Ay’ın güney kutbuna iki görev daha gerçekleştirmesi bekleniyor. Bunlar, 2026’daki Chang’e-7 ve 2028 civarındaki yerinde kaynak kullanımı ve teknoloji testi olacak olan Chang’e-8.

Hazırlayan: Batuhan Sarıcan (batusarican@gmail.com)

Kapak görseli: CNSA Watcher - Archives

Kaynaklar

https://spacenews.com/change-6-spacecraft-dock-in-lunar-orbit-ahead-of-journey-back-to-earth/

https://www.space.com/china-chang-e-6-moon-sample-return-transfer-orbiter