Östrojen seviyesindeki oynamalar kadın beynini değiştiriyor

Öne Çıkanlar Sağlık
Östrojen seviyesindeki oynamalar kadın beynini değiştiriyor

Kadının regl dönemlerinde östrojen gibi önemli hormonların seviyeleri değişiyor. Bu değişim sadece doğurganlık ve yumurtlama üzerinde değil, kadının davranışları ve ruh hali üzerinde de etkili oluyor. Mesela regl döneminde kadınların işbirliğine eğimli olmalarında ve belli başlı zihinsel yetilerinde oynamalar yaşanabiliyor.

Bunun arkasında yatan nedenleri Max-Planck Bilişim ve Sinir Bilimleri Enstitüsü’nden Claudia Barth ve ekibi bulmuş olabilir. Araştırma çerçevesinde kadın beyninin regl döneminde değişip, değişmediği incelenmiş. Bu amaçla, manyetik rezonans tomografisiyle, bellek, ruh hali ve duygulardan sorumlu olan hipokampusun büyüklüğü ölçülmüş.

Sonuçlar incelendiğinde, hormon seviyesindeki oynamanın düzenli olarak beynin yapısını da değiştirdiği görülmüş. Araştırmacılar östrojen seviyesinin yükselmesinden yumurtlamaya kadar olan dönemde hipokampus hacminin, beyindeki gri ve ak maddenin de arttığını saptamışlar. Hipokampustaki değişim, hormonlardaki değişimlerle hemen hemen aynı zamanda meydana geliyor. Bilim insanları bu yüzden östrojen hormonun neredeyse doğrudan doğruya beyni etkilediğini düşünüyorlar. Görüntülerdeki yoğunluk değişiminden, beyindeki ak maddedeki lif ve hücre düzeninin sinir liflerinin miyelin tabakasına doğru değiştiği anlaşılmış. Bu süreçte tam olarak nelerin, hangi mekanizmalar üzerinden yaşandığı henüz bilinmiyor. Araştırma, regl döngüsü sırasındaki hormonsal oynamaların, beyin yapısında değişimlere neden olduğunu gösteren ilk kanıtları sunuyor.


Beyindeki değişimin kadınların davranışları ve zihinsel yetileri üzerinde ne şekilde etkilediği henüz anlaşılmadıysa da araştırmacılar, hipokampusun bellek, ruh hali ve duygular üzerinde önemli bir rol üstleniyor olmasından yola çıkarak, en azından ruh halinin regl döngüsüne bağlı olarak değişmesinin veya zihinsel yetideki değişimlerin beyindeki değişime bağlı olabileceğini düşünüyorlar. Nitekim farelerde de benzer sonuçlar elde edilmiş. Bilim insanları bazı sorulara yanıt bulabilmek için daha kapsamlı araştırmalar yapmak istiyor. Özellikle de bazı kadınların niçin regl öncesi sendromdan daha fazla yakındığını bulmaya çalışacaklar.

Kaynak: www.nature.com/articles/srep32833